A magyarok a hunok utódai?

  • 2013. február 24.
  • Sándor Klára

Állítás: 

A magyarok a hunok utódai.

Cáfolat

A hunok maradékai 453 után keletre menekültek és hamarosan szétszóródtak, így sem a Kárpát-medencében, sem azt megelőzően, a magyar törzsszövetség kialakulásakor nem válhattak már a magyar szövetség részévé.

A lovasnomád népek szerveződési szokásai miatt minden nagyobb nomád törzsszövetség sokféle nyelvű és kultúrájú etnikumból állt. Egyes törzsek kettészakadva akár más-más szövetséghez is csatlakozhattak, egy új szövetséget a szomszédos népek gyakran a korábban ugyanazon a területen élt nomád szövetség nevével jelöltek. A hunok központi tábora Attila idején a magyar Alföld déli részén volt, de mikor a nagykirály halála (453) után a hunok korábbi szövetségesei súlyos vereséget mértek rájuk, a hunok keletre vonultak vissza, s minden bizonnyal beolvadtak az egymást követő török törzsszövetségekbe, mert saját néven később már nem jelentek meg. Így a több mint négyszáz évvel később a Kárpát-medencébe érkező magyarok hunokat már biztosan nem találhattak itt.

A keletre visszavándorló hunok önálló etnikumként csak néhány évtizedig maradtak meg. Ezért amikor a török törzsszövetségekben élő magyar törzsek a 8-9. században számottevően megerősödtek, és saját törzsszövetséget szerveztek, ugyan – minden más nomád szövetséghez hasonlóan – a magyar nyelvűeken kívül más etnikumokat is magukba foglaltak, a csatlakozott népek között a hunok már nem lehettek ott.