Zarathustra, Buddha és Jézus is szkíta-párthus származásúak voltak?

  • 2013. május 5.
  • Sárközy Miklós

Állítás:

Számos ókori vallásalapító, pl. Zarathustra, Buddha és Jézus is szkíta-párthus származásúak voltak, akik ezáltal a magasrendű nomád, monoteista turáni-szkíta kultúra fölényét képviselik a letelepedettek kultúrájával szemben.

Cáfolat:

Egyetlen ókori próféta sem valós, sem legendás életrajzában sincs utalás „turáni-szkíta” származásra; maga a „turáni-szkíta” népelnevezés is kitalált.

Bővebben:

Egyetlen vallásalapító, Buddha, Jézus vagy Zarathustra (=Zoroaszter) esetében sem tud a nemzetközi kutatás felmutatni „turáni” szálat. (Mind Buddha, mind Zarathustra több száz évvel a párthus birodalom megalakulása előtt élt.) Egyes nagy vallásalapítókért különben komoly „versengés” zajlik más népek között is. Például Zarathustrát maguknak követelik a törökök, a kurdok, az üzbégek, az azeriek és az afgánok is. Egyes jereváni örmények szerint Jézus is örmény és nem zsidó származású volt. E törekvések célja egy-egy nemzet önbizalmát megerősíteni, ám ennek aligha van köze az ókori vallástörténethez.

Sárközy Miklós

2013. május 5.

Dareiosz perzsa uralkodó sírja a Kr. e. 5. századból, a zoroasztrizmus egyik szimbólumával, a szárnyas Faravaharral (Naqsh-e Rostam)