Engedélyezett a nemi közösülés egy három évnél fiatalabb kislánnyal?

  • 2014. szeptember 2.
  • Radnóti Zoltán

Állítás:

A Talmud szerint a nemi közösülés engedélyezett, amíg egy kislány nem lesz három éves

Cáfolat:

A „bizonyíték” egy talmudi vita gondolatmenetéből kiragadott mondat, mely valójában pont az ellenkezőjéről szól.

Bővebben:

Az antiszemiták ezen állítása szerint a judaizmus lehetővé teszi a pedofíliát, nem tiszteli a nőket, és általában támogatja a laza nemi erkölcsöket. A sokszor idézett „bizonyító” forrás a Yebhamot traktátus 11b. Az állítás ahhoz hasonló, mintha valaki azt állítaná, hogy Petőfi Sándor 1848. március 15-én azt mondta: „Rabok legyünk!” Ezek a szavak valóban benne is vannak abban a Nemzeti dalban, mely ennek ellenkezőjéről szól.

Eleve már a forrás is hibás, mert a vita a Ketuvot traktátus 11b oldalon van. Az eredeti talmudi kérdés: Milyen összeget kell beleírni egy menyasszony házasságlevelébe? A Talmud azt mondja, hogy egy szűz lány jogosult a legmagasabb hozományra (200 ezüst). Míg, aki elvált, özvegy, stb. más elbírálás alá esik. Itt ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy mi is a valódi szüzesség, hiszen vannak olyan alkalmak, amikor esetleg a szűzhártya megsérül, átszakad, a lány mégis szűz marad. A Talmud példája, hogy egy három év alatti lány elesik és felsérti a szűzhártyáját egy fa. Hasonlóan nem tekinthető a szüzesség elvesztésének, ha ilyen fiatalon szexuális erőszak hatására történik a hártya megsérülése. Vallásjogilag ez természetesen megengedhetetlen bűncselekmény.

Ez az az inkriminált mondat, mely az antiszemiták értelmezésében azt jelenti, hogy ha valaki egy három éves lánnyal hál, akkor az nem bűn, mert még a szüzességét sem veszi el neki. Valójában ezzel szemben a házasságon kívüli szexuális kapcsolat tórai tilalom, ezért szigorúan tilos, és a házasság alsó korhatára a lányoknál régen 12 esztendő volt. (Ez a mai szemmel alacsony korhatár a legtöbb akkori kultúrában hasonló volt. Ma természetesen a zsidóknál sincs érvényben.) A házasságon kívül szexualitás tórai büntetése – Maimonidész szerint – nyilvános megbotozás. Sőt egy férfi nyilvánosan nem foghatja meg egy nő kezét, aki még nem a felesége. Azaz a nemiség és az érintések tilalma nagyon szigorúan szabályozott. (Források: Maimonides, Mishneh Torah, Hilchot Ishut 1:4, Hilchot Naarah Betulah 2:17; Shulchan Aruch, Even HaEzer 26:1, 177:5, stb.)

Összefoglalva, az az állítás, hogy a Talmud vagy a judaizmus lehetővé tenné a nemi kapcsolat létesítését hároméves gyerekkel, hamis.

A teljes valósághoz hozzátartozik, hogy a történelemben volt már arra példa, hogy férjhez adtak kislányokat akár tíz éves korukban, ugyanúgy, mint más, modernizáció előtti tradicionális társadalmakban bárhol a Földön. (Ma főleg Afrikában, az arab világban és Dél-Ázsiában összesen naponta 39 ezer gyermekházasságot kötnek.) Talán a legutolsó olyan európai eset, hogy a zsidók fiatalkorukban házasodtak rabbinikus engedéllyel, a cári Oroszországban történt. Ám ennek a célja csakis az volt, hogy a zsidók elkerüljék a besorozást a cári hadseregbe, amely különösen nehéz és veszélyes volt számukra, mivel nagyon sokan nem tértek vissza onnan, hiszen a zsidó gyermekek egész neveltetése ellentétes volt bármilyen militáns dologgal és bármi sportos testmozgással.

Radnóti Zoltán

2014. szeptember 2.

Vitázó rabbik egy 13. századi metszeten