Biden, Kennedy, Lincoln – új és régi elnöki legendák

  • 2020. november 10.

Biden, a pedofil?

A magyar neten is gyakran felbukkant indulatos kommentekben az amerikai elnökválasztási kampány idején, hogy Joe Biden elnökjelölt pedofil. Ennek forrása a tengeren túli közösségi média volt, ahol a kampány utolsó hónapjaiban bejegyzések áradata ismételgette a vádat.

A Politifact oldal már egy augusztusi írásában utánament az állításnak, és leszögezte, „nincs egyetlen olyan hiteles bizonyíték sem, amely ezt alátámasztaná”. Joe Biden több mint 40 éves közéleti szereplése során – ideértve két korábbi elnökválasztási kampányát és az alelnöki poszton töltött nyolc évét – soha nem bukkant fel ezzel kapcsolatos hír, vád vagy panasz, vizsgálatról vagy nyomozásról nem is beszélve.

Az álhír valójában 2020 májusában bukkant fel, mégpedig Donald Trump elnök fiának Twitter bejegyzésében. Itt két kép volt látható, felül Biden integet, „Találkozunk később, aligátor!” szöveggel (ez egy régi rock and roll szám címe volt), alul pedig egy aligátor képe: „Nemsokára, pedofil!” szöveggel. Ezt hárommillióan látták.

Ifj. Trump később egy másik bejegyzésben elismerte, hogy „csak viccelt”, de rá is tett egy lapáttal. Azt írta, Bidennek le kell állnia a „nem kívánatos érintésekkel”, és az elnökjelöltet gyerekek társaságában mutató képeket mellékelt, a fehér ház nyilvános eseményeiről.

Nem kizárt, hogy a vád a cáfolat ellenére bevonul az alternatív történelem legendáriumába.

Különben az urbanlegends.hu oldal számos más – részben „trumpsita”, részben „bidenista” választási álhírnek eredt a nyomába, egyik anyagában a választások előtti időből, a másikban az azt közvetlenül követőből. A statisztikai alapon, az ún. Benford-törvény alapján kimutatott állítólagos választási csalást is több helyen cáfolták matematikusok, itt angolul, itt magyarul.

Kennedy a háttérhatalomról

Az amerikai elnökök körül mindig is hemzsegtek az álhírek. Híres és széles körben terjedő legenda például, hogy John F. Kennedy elnök a háttérhatalom, a világot titokban mozgató összeesküvésről beszélt egy 1961-es beszédében, és ezért kellett meghalnia. Ez tipikus esete a manipulált történelemnek. A beszéd 1961. április 27-én hangzott el az Amerikai Lapkiadók Egyesületének éves közgyűlésén. (Magyarul félrevezető kommentárral, de tartalmilag jó fordításban itt olvasható.) Kennedy mondandójának lényege – egy héttel a sikertelen kubai Disznó-öbölbeli inváziókísérlet (április 15-19.) után – az volt, hogy Amerika egyre növekvő veszélynek van kitéve a Szovjetunió részéről. Eközben „nemzetünk ellenségei nyíltan azzal dicsekszenek, hogy újságjainkból olyan információkhoz juthatnak, amelyek megszerzéséhez máskülönben fizetett ügynököket kellene alkalmazniuk”, „haderőink és fegyverzetünk méretei, erőssége, elhelyezkedése és jellege, továbbá a bevetésükkel kapcsolatos terveink és stratégiánk, mind pontosan megjelennek a sajtóban”. Kennedy hangsúlyozta a sajtó jelenlévő szakembereinek, hogy természetesen nem cenzúrázni szeretne, hiszen ő is és Amerika is „nemzetként eredendően és történelmileg szemben áll a titkos társaságokkal, titkos eskükkel és titkos tervekkel. Már régen eldöntöttük, hogy a valós tények túlzott és indokolatlan titkosítása olyan veszély, amelynek súlya messze meghaladja azokat a veszélyeket, amelyekre indoklásként hivatkozni szoktunk.” Ezért csakis az újságírók lelkiismeretére támaszkodhat ebben a helyzetben. „Elmulasztanám hivatali kötelességemet a nemzet felé, ha … nem ösztönözném önöket gondos mérlegelésre. … mérlegeljék az önkorlátozás kötelességét, amit ez a veszedelem ró ránk. … Csak annyit javaslok, mindig tegyenek fel egy kérdést: »Vajon, amit teszek, nemzetünk biztonságát szolgálja?«”

Az elnök nem nevezi meg a Szovjetuniót – nyilván megvan ennek a diplomáciai oka – de a felvezető anekdota, mely a marxizmus, leninizmus, kommunizmus és a hidegháború születéséről és veszélyéről szól, illetve az elmúlt hetekre való hivatkozás egyértelművé teszi, miről beszél. Ezzel szemben a manipulátorok egyszerű trükkhöz folyamodtak: csak azokat a részeit vették ki a beszédnek, melyben arról beszél, hogy ő ellene van minden titkos társaságnak, a szemben álló fenyegető hatalom pedig sikeresen titkolózik. Ez jól látható például ezen a videón. A beszéd angol ismertetése, forrása itt található, a teljes angol szöveg pedig itt.

Kennedy-Lincoln egybeesések

Korábban egy olvasó kérte a Tényleg?! oldalt, hogy foglalkozzon a neten terjedő írással, mely Lincoln és Kennedy életének döbbenetes egyezéseiről szól. Ezzel nem sok munkánk van, hiszen erre a legendára külön angol wikipédia cikk is íródott. A lényeg, hogy az „egyezések” egy része téves, másik része véletlen egybeesés. Bármelyik két ember életében lehet olyan részleteket kikeresni, melyek valamilyen megvilágításban rímelnek egymással, csak a nézőpontokat kell ügyesen váltogatni.

(A nyitóképen Kennedy és Biden látható.)

Lőrinc László

  1. november 10. Frissítve: 2021. április 9.