Nem fürödtek az emberek a középkorban?

  • 2021. május 6.

 

 

Állítás: A középkorban mocskosak voltak az emberek.

Cáfolat: Részben, de nem annyira, amennyire sok történeti film érzékelteti.

Bővebben: Minden válasz előtt megjegyezhetnénk, hogy a középkor egy ezeréves korszak, amelyen belül a szokások időben és térben is változtak, és ez valamennyi további válaszra is vonatkozik. Az angolszász szerzetesek például meglepve írták le a szigetet vikingként megtámadó skandinávokról, hogy hetente fürödtek. A római időszakra jellemző fürdőkultúra sem halt ki egyik pillanatról a másikra, így a középkori városokban gyakran találhattunk nyilvános közfürdőket, amelyet rendszeresen felkereshettek a városi polgárok. A késő középkorban azonban, részben a szigorúbb erkölcsi előírások miatt (a közfürdők koedukáltak voltak!), részben pedig úgy vélve, hogy a pestisjárvány okozói, ezek a városi fürdők fokozatosan megszűntek. Kisebb falvakban pedig a folyóvizek jelentették a megoldást a fürdésre. A középkori emberek egyébként ismerték a szappant, amelyet részben állati zsírból és hamuból készítettek el. Ezek kétségtelenül nem voltak olyan illatosak és tartósak, mint mai társaik, de attól még használták őket. A szappanfőzés külön munkának számított, amelyet bizonyos századokban kifejezetten a nők végeztek.

Magyarországon is megfigyelhető a végletesség, a városi fürdők mellett Visegrádon a királyi palotában az uralkodónak már hideg-meleg vizes fürdője volt, ugyanakkor Szent Margitról csodálkozva leírták, hogy éveken keresztül nem fürdött.

Röviden: bár a középkori ember nem fürdött annyit és úgy, mint manapság mi szoktunk, a tisztálkodás egyáltalán nem volt ellenükre.

Kanyó Ferenc

2021. május 6.