Létezik-e „tiszta szlovák”?

  • 2024. március 26.

Állítás:

Családfakutatással igazolható, hogy valaki tisztavérű szláv vagy szlovák.

Cáfolat:

Nem létezik “tiszta vérű” szláv vagy szlovák identitás, mivel a történelem során a migrációk és a különböző népek keveredése jellemző volt a mai Szlovákia térségére.

Bővebben:

2023 végén egy selmecbányai workshopon gyűltek össze azok, akiket érdekelt, hogy mélyebben megismerjék családjaik történetét. A workshopot vezető szakértők, Peter Konečný, hivatásos levéltáros és történész, valamint Lukáš Patera, bányatörténész, nyújtottak segítséget a résztvevőknek saját származásuk felfedezésében. Konečný és Patera személyes családfakutatási tapasztalataikat osztották meg egy interjú során. Konečný saját családjának történetén keresztül mutatta be, hogy miként tükröződnek vissza a nagy történelmi események egy-egy család történetén keresztül. Az övé szorosan kapcsolódik a vasgyártás történetéhez. A kutatás során jött rá, hogy a család egyik ága nem a mai Szlovákia területéről származik, ahogy korábban mindenki tudni vélte, hanem a Prága mellől. Felmenői onnan vándoroltak Korompára, amikor ott megnyílt a korabeli Magyarország legnagyobb vasgyára. Patera saját gyökereinek kutatása során ismerte fel, hogy ősei hogyan kapcsolódtak a bányászathoz és a vasművességhez.

A beszélgetés során a két szakember elmondta, hogy aki belevág a családkutatásba, annak fel kell készülnie arra, hogy nemcsak pozitív felfedezésekre bukkanhat, hanem olyan múltbeli eseményekre is, amelyek felkavaróak lehetnek. Hangsúlyozták, hogy a családfakutatás során talált információk elfogadása és feldolgozása az egyéni identitás megértésének fontos részét képezik.

Az interjú végén vetődött fel az a kérdés, hogy kik is a szlovákok, hogy a szlovákság felfedezhető-e az emberek vérében, gyökereiben. Patera a válaszában kifejtette, hogy annak ellenére, hogy többen gondolják úgy, de végső soron senki sem tekinthető “tiszta vérű” szlávnak vagy szlováknak. (Ahogy magyarnak, franciának vagy németnek sem.) A mai Szlovákia területe a különböző népek és kultúrák találkozásának helye volt a történelem során. Ez adja a magyarázatát a mai szlovák társadalom multietnikus és multikulturális jellegének.  Minden ember identitása sokrétű és összetett.  Nem lehet egyetlen tiszta vérvonal mentén meghatározni.

Összességében elmondható, hogy a családfakutatás nemcsak a múlt megismerésének eszköze, hanem egy olyan folyamat része lehet, amely segít az egyéneknek jobban megérteni saját helyüket a világban.

Az összefoglalót készítette: Szász Péter, történelemtanár

Az eredeti cikk forrása: Olyan, hogy „tiszta” szlovák nem létezik, mondják a történészek, akik másoknak segítenek a családi történeteik felkutatásában


Közös múlt: ismeretekkel a történelmi tévhitek eloszlatásáért – szlovák és magyar történelemtanárok munkájának támogatása nyomtatott és online kiadványokkal, szakmai konferenciával. A Történelemtanárok Egylete és a Denník N hírportál magyar nyelvű lapja, a Napunk projektje.

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő információk és állítások a szerző(k) álláspontját képviselik, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy a Tempus Közalapítvány hivatalos véleményét. Sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem vonható felelősségre miattuk.