Képzeljünk el valakit, aki azzal henceg egy társaságban, hogy régebben a bátyjával sokakat megvert. Mikor a báty megjegyezi, hogy ez nem igaz, az ember nekiesik: „Családáruló! Elvennéd a dicső múltunkat?!” A fívér elmondhatná, hogy inkább a közösen felépített házzal kéne büszkélkedni (cirkófűtés!), de inkább csak legyint és hazamegy.

Ugyanígy vannak, akik azt gondolják, hogy a történész, aki a valós múltat tárja fel, árt a nemzeti büszkeségnek, és sikertelenségre ítéli a hazát, sőt leértékeli saját népét a külföld előtt. Tényleg? Valóban azok a nevetségesek, akik őszintén beszélnek a múltjukról, nem inkább azok, akik operettes álmúltat költenek? És annyira rossz a helyzetünk, hogy nemzeti önbizalmunkat csak kitalációkra építhetjük?

A Tényleg! honlap Cáfolós rovata sorra veszi hamis történelmi mítoszainkat. Nem a történelmi „Igazságot” hirdetjük, hisz ilyen nincs. Amiket cáfolunk: az érzelmi alapon kreált történelmi hóbortok.

Mindez nemcsak a magyarok problémája: minden nép birkózik a történelmével. Erről olvashatsz a Mások háza tája rovatunkban.

Érdekes, hogy míg a hamis legendák több hadi dicsőséget kreálnak, addig a szellemi kultúra, a befogadás, a tolerancia, az alkotmányos építkezés terén elért sikereinkről szeretünk megfeledkezni. Ezekről olvashatsz részletesen a Melldöngetős rovatunkban. A valós történelmi mindennapok képe legalább annyira szép és érdekes, mint a kitalálté. Kevesebb benne a dicső csata, de több benne a hús-vér ember, a lelemény és a kultúra.

A honlapon folyamatosan közlünk a magyar múltszemlélet témakörébe vágó eszmefuttatásokat, híreket, felhívjuk a figyelmet aktuális témákra, linkekre, filmekre, cikkekre. Összeszedjük és közreadjuk kimagasló kortárs és múltbéli magyarok ezzel kapcsolatos gondolatait, vitáit. A frissebb írásokat az Aktuális oldalunkon találjátok.

Kedves Olvasó, váljon hasznodra mindaz, amit itt találsz!

Lőrinc László

2013. február

A Tudás meghajlik a Dicsőség mögött. A Tudás és Dicsőség allegóriái a budapesti Hősök terén